Kost og ernæring

 Hvad gør vi på Lystruphave Efterskole?

  • Sammensætter maden, så det giver et stabilt blodsukker.
  • Bruger De officielle Kostråd med fokus på fuldkorn og vitaminer.
  • Laver mad, der giver en sanseoplevelse og lyst til at spise til alle måltider.
  • Eleverne må komme og få frugt eller brød i løbet af dagen.
  • Opfordrer eleverne til at komme forbi køkkenet og smage på maden under produktionen.
  • Lærer eleverne at lave sund mad gennem praktisk arbejde.
    • Vi underviser i grupper hvor eleverne bevidstgøres omkring en sund livsstil og hvad det at spise betyder for indlæringen og samværet med andre.
    • Giver mulighed for individuel kostvejledning.

Vi tillader tidligst slik og sodavand på skolen efter undervisnings ophør

Vores kostpolitik på Lystruphave Efterskole

Det er dokumenteret at den mad vi spiser har stor indflydelse på koncentration og indlæringsevnen. Flere og flere unge mennesker i dagens Danmark lider under følgerne af forkert ernæring. Og det fælles måltid har fået mindre og mindre betydning. Her på Lystruphave Efterskole har vi fokus på at bevidstgøre de unge om madens indflydelse på indlæring, ligesom vi arbejder med at få dem til at forholde sig til deres eget valg af livsstil.

Sund næring gir´sund læring på Lystruphave Efterskole

Hvad og hvor tit vi spiser har stor betydning for vores koncentration og indlæring. Et for stort indtag af sukker og tilsætningsstoffer skaber kludder i hjernens signalstoffer og kroppens blodsukkerbalance. Spiser vi ikke jævnt gennem dagen og indtager for meget sukker ender det med et for lavt blodsukker.

Med et lavt blodsukker mister vi koncentrationen og dermed evnen til at lære. Vi bliver trætte, får hovedpine, bliver svimmel, nærtagende og får lavt selvværd. Dette vil få stor indflydelse på vores dagligdag og hvordan vi har det sammen med andre.

Sund mad er en vigtig del af vores liv

Maden giver ikke kun vigtige næringsstoffer, men er også kilden til nydelse, glæde og velvære. Her på Lystruphave Efterskole er det af højeste prioritet at sammensætte kosten på en sådan måde, at den ernæringsmæssige værdi er optimal og der igennem kan virke stimulerende for krop og hjerne.

Vores kostmålsætning på Lystruphave Efterskole

 

Det er vores målsætning:

  • At sammensætte en varieret kost på en sådan måde, at den ernæringsmæssige værdi er optimal og der igennem kan virke stimulerende for krop og hjerne.
  • At servere tre hovedmåltider og fire mellemmåltider dagligt.
  • At eleverne tidligst indtager slik eller sodavand kl. 18.00. Men til gengæld er velkomne i køkkenet og få brød eller frugt.
  • At lave og servere mad der samtidigt appellere til alle sanser så helhedsindtrykket bliver appetitvækkende og giver eleverne lyst til at spise.
  • At eleverne præsenteres for kendte og ukendte retter på en buffet. Derved får de mulighed for at vælge, hvad de vil spise.
  • At give eleverne medansvar ved at inddrage dem i menuplanlægning, tilberedning og servering.
  • At skabe et godt miljø omkring måltidet, så alle får lyst til at deltage.
  • At lade eleverne modtage undervisning i ernæringslære og sundhed for at bevidstgøre dem om en god og fornuftig livsstil.
  • At gøre klart for eleverne at sund mad masser af bevægelse og motion øger indlæringsmulighederne.
  • At tilbyde individuel kostvejledning.

 

Det er Lystruphave Efterskoles håb, at eleverne her igennem vil modtage en viden, som de kan tage med sig, og drage nytte af.